Slovinsko na talíři - vinařské oblasti na východě
Michelinská gastronomie, skvělá slovinská vína, čokoláda a med, zážitkové vaření. Ochutnejte Slovinsko!
Slovinsko je právem držitelem titulu Evropská gastronomická destinace 2021.
Rozmanitost slovinské kuchyně je dána celkovou pestrostí země. Ve Slovinsku se potkává hned několik gastronomických vlivů. Středoevropský, balkánský a velmi výrazně i středomořský vliv. To vše připravuje pro milovníky gastronomie skvělé zážitky. To stejné platí i u vín. Ve Slovinsku najdete tři významné vinařské regiony, od východu až po západní přímořské oblasti. Právem Slovinsko v roce 2020 obdrželo svého Michelinského průvodce a hned několik obdrželo slavné Michelinské hvězdy a vyhlášená Hiša Franko s hned hvězdy dvě!
Vychutnejte si Slovinsko v Michelinských restauracích, ale i na útulných slovinských farmách. Vyzkoušejte skvělá slovinská vína!
Budeme se věnovat východní části Slovinska a objevování kouzel slovinské gastronomie a vín.
Začneme u symbolu slovinského vinařství - navštívíme Starou trtu v Mariboru, která je nejstarší stále plodící vinnou révou na světě. Pokračovat budeme v oblasti Jeruzalem, navštívíme sklepy nejstaršího slovinského města Ptuj. Poobědváme na vyhlášené farmě Pri Kovačniku, kde ochutnáme speciality majitelky Barbary. Ochutnáme i speciality oblasti Rogla, kde si užijeme relax v místních lázních i vycházku kouzelnou přírodou. Cesta nás dál zavede přes hlavní město Slovinska Ljubljanu a objevíme i kouzlo čokolády a medu v Radovljici, ve kterém najdeme i Michelinskou restauraci Vila Podvin. Večer strávíme ve vyhlášeném Dvoru Jezeršek. Naše putování pak zakončíme u přátel na farmě Šenkova domačija v nádherné oblasti Jezersko.
Po ranním srazu v Praze nebo v Brně se přesuneme do Mariboru, kam dorazíme v odpoledních hodinách. Po prohlídce a degustaci vína v Hiši Stare trte se přesuneme na farmu Hlebec v oblasti Jeruzalem, kde nás čeká útulné ubytování a první z řady gastronomických dobrodružství. Milan, majitel farmy Hlebec, je vedle vína také milovníkem koňaku a nechá nás určitě ochutnat i výsledky jeho práce.
Po snídani se vydáme do nejstaršího slovinského města Ptuj. Objevíme jeho bohatou historii i skvělá vína v rozsáhlých a starých sklepeních. Dominantou města je hrad Ptuj, jehož historii je možné vysledovat už v 10.století. Město je také známé unikátním masopustním průvodem masek - Kurentovanje, který je právem zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Je to také významná vinařská oblast s rozsáhlými sklepy pod historickým jádrem města.
Oběd si vychutnáme na útulné farme Pri Kovačniku, kde nám místní majitelka Barbara představí vyhlášená jídla oblasti Pohorje.
Po přesunu do Zrečí a ubytování v hotelu si můžeme protáhnout tělo po cestě při krátké vycházce kolem jezera. Nebo můžete začít relaxovat v místních lázních. Po skvělé večeři bude volno a prostor k posezení u dobrého vína nebo se můžete vrátit do místního wellness centra.
Zlati grič
Dopoledne po snídani vyzkoušíme nordic walking a pěšky se vydáme nenáročnou vycházkou do vinic vinařství Zlati grič. Toto moderní vinařství produkuje skvělá vína a má české majitele. Uděláme si zde zastávku na prohlídku, degustaci a oběd.
Ljubljana
Poté nás už čeká cesta do hlavního města Ljubljany. Ubytujeme se v hotelu v centru města a vydáme se na odpolední prohlídku tímto krásným městem, jehož architektu utvářel slavný architekt Jože Plečnik, který velmi výrazně ovlivnil i současný vzhled Pražského hradu.
Večeře nás čeká v restauraci našeho přítele, vyhlášeného kuchařského mistra Janeze Bratovže a máte se určitě na co těšit. Po výborné večeři se můžete ještě projít večerní Ljubljanou a vychutnat si její večerní život.
Radovljica
Tomuto krásnému městu se říká město medu a čokolády. Je vyhlášené svým festivalem čokolády, muzeem včelařství a skvělou gastronomíí.
Nás čeká prohlídka města a především skvělý oběd v místní restauraci Vila Podvin, která v roce 2020 obdržela prestižní Michelinskou hvězdu. Po tomto gastronomickém zážitku se vydáme vstříc dalšímu dobrodružství v podobě nocování na statku Dvor Jezeršek. Vyzkoušíme si místní gastronomickou akademii a ochutnáme kuchařské umění Luky Jezerška, který je již tradičním porotcem ve slovinské verzi pořadu Master Chef. Čeká nás tedy zajímavé odpoledne a večer.
Jezersko
Po snídani se přesuneme do malebné horské oblasti Jezersko. Této oblasti z našeho českého pohledu dominuje Češka koča, která leží v horách kolem Jezerska a kterou v době Rakouska-Uherska v roce 1900 postavili členové pražského Planinského družstva.
Další dominantou je Šenkova domačija. Farma našich přátel Polony a Drejce Karničarových, kde si můžete nejen vychutnat speciality Poloniny kuchyně, ale také krásně odpočinout v objetí vrcholů Kamnicko-Savinjských Alp. Čeká nás menší procházka v údolí a především skvělý oběd před naší cestou domů.
Po obědě se vydáme se na cestu zpět do ČR, kam dojedeme ve večerních hodinách.
Slovinská vína
Slovinsko je jediná země na světě, jež má ve své národní hymně přípitek! Je zde několik významných vinařských oblastí od východu země až na západ. Na východě země se daří skvělým bílým vínům a postupně směrem k moři a do jižních zasluněných částí nahrazují bílá vína ta červená. Na naší cestě nás čeká nádherná vinařská oblast Goriška Brda plná slunce, kde máte na dohled Středozemní moře a za zády vysoké a ostré vrcholy Julských Alp.
Navštívíme také muzeum nejstarší vinné révy na světě Hiša stare trte v Mariboru, která se právem stala symbolem slovinského vinařství.
Michelinský průvodce ve Slovinsku
V roce 2020 slavnostně pokřtil věhlasný a prestižní Michelinský průvodce svoje vydání gastronomického průvodce po Slovinsku. Samo o sobě je už tohle velkým úspěchem pro tak malou zemi. To ale nebylo vše. Udělení Michelinských hvězd hned několika restauracím ve Slovinsku jen podtrhlo výjimečnost slovinské gastronomie, její pestrost a především skvělou provázanost s lokálními pěstiteli, výrobci a dodavateli čerstvých produktů a výborných a vín. Michelinskou hvězdu obdrželo hned pět restaurací a vyhlášená Hiša Franko v Kobaridu dostala rovnou hvězdy dvě, což je opravdový unikát.
I tento velký úspěch je důvod, proč pro vás připravujeme speciální gastronomická putování po Slovinsku. Skvěle se vaří prostě všude, ať už jde o Michelinskou restauraci nebo horskou farmu. Věříme, že vám bude Slovinsko chutnat.
Dober tek!
Zážitky, které vás čekají na tomto zájezdu
Vinařství Hlebec se nachází v Podráví - Štajersku, v Kogu, na okraji krásných kopců Ljutomer - Ormož. Ochutnejte vynikající vína, lokální gastronomií a geniální Cognac Hlebec.
Město, ve kterém se pořádá každoročně čokoládový festival a kde se můžete seznámit i s historií slovinského včelařství, které je právě pro Radovljici, i pro Slovinsko samotné, tolik typické.
Jste opakovaně ve stresu, co vařit na oběd? Máte chuť připravit pro své blízké něco zvláštního? Chtěli byste s trochou úsilí dosáhnout velké radosti z vámi uvařeného jídla? Zkuste kulinářskou Akademii Jezeršek.
Ve rámci vybraných zájezdů do Slovinska vás pozveme do některého z vinařství na ochutnávku vynikajících lokálních vín, většinou s výkladem charismatického sommeliéra.
Idylická Vila Podvin v klidném prostředí alpské přírody je synonymem pro nejlepší autorskou kuchyni v oblasti Gorenjská s Michelinským oceněním za rok 2020.
Vyzkoušíme si tyto aktivity
Ubytování
City Hotel najdete v samém srdci hlavního města Slovinska Ljublany.
Hotel Vital se nachází v klidném prostředí lázeňských Zrečí na svazích zeleného Pohorje.
Mezi rozsáhlými vinicemi Jeruzalemských kopců poblíž Ormože je domov rodiny Hlebců. Ubytování mezi vinicemi, skvělá gastronomie a vína a luxusní Cognac Hlebec!
Na idylickém místě v objetí Kamnicko - Savinjských Alp stojí nádherná usedlost stará více než 250 let. Tradice a moderna zde jdou ruku v ruce a právě zde můžete „ochutnat Slovinsko".
Cena zájezdu
- dopravu mikrobusem (nástupní místa: Praha, Brno) včetně přejezdů během programu
- 4x ubytování ve dvoulůžkových pokojích v hotelu 3-4* s polopenzí nebo v dvoulůžkových pokojích na farmě. Jednolůžkový pokoj za příplatek.
- veškerou stravu (plná penze)
- obědové menu v Michelinské restauraci Vila Podvin
- degustace vín v Hiši Staré trty v Mariboru
- degustace vín v Ptuji
- degustace vín ve vinařství Zlati Grič
- gastronomický workshop Dvor Jezeršek
- vstup do wellness centra v lázních Zreče
- místní průvodce v Ptuji
- zapůjčení speciálních holí na nordic walking (Leki), instruktora nordic walking
- vstupy na zpoplatněná místa (hrad Ptuj, muzeum v Radovljici)
- vstupy do saunových světů v lázních Zreče
- cestovní pojištění
Náročnost cesty
Cestujeme pohodlnými osmimístnými mikrobusy VW Caravelle nebo Peugeot Traveller s klimatizací. Kromě cesty z ČR a zpět se pak jedná o kratší přejezdy v rámci Slovinska. Nejezdíme nikdy přes noc.
- Trasa z Prahy do Mariboru trvá cca 7 hodin bez přestávek, kterých si ale samozřejmě několik dopřejeme. Pokud budete nastupovat v Brně, počítejte o cca dvě hodiny jízdy méně.
- Přejezdy po Slovinsku jsou pak dlouhé vždy do cca jedné hodiny
Míra komfortu
Ubytování
Ubytování budeme ve dvoulůžkových pokojích hotelu 3-4*, případně ve dvoulůžkových pokojích na farmách. Jednolůžkový pokoj za příplatek.
Stravování
Tento zájezd je postavený na zážitkové gastronomii a ochutnávkách skvělých vín. Do celkové ceny jsme vám tedy zakomponovali vše, co z tohoto programu dělá unikátní zážitek. Všechna strava je tedy v ceně, včetně obědu v Michelinské restauraci. Chceme aby vám neuniklo nic z tohoto gurmánského zážitku.
Průvodce
Všechny zájezdy z naší katalogové nabídky jsou jako stvořené i pro firemní akce či jiné kolektivy.
Program, termín i všechny služby rádi přizpůsobíme vašim preferencím.