Gostilna pri Lojzetu
Mezinárodní gastronomický průvodce Gault & Millau 2020 jmenoval Gostilnu pri Lojzetu nejlepší slovinskou restaurací 2020, především za atmosféru vytvořenou okouzlujícím kuchařem a mimořádným personálem. V roce 2020 obdržela Gostilna pri Lojzetu se šéfkuchařem Tomažem Kavčičem prestižní ocenění - Michelinskou hvězdu.
Gostilna Pri Lojzetu
je úžasnou kulisou pro kulinářské výtvory šéfkuchaře Tomaža Kavčiče. Mohutná budova na kopci je obklopena vnějšími arkádami a dobře udržovaným trávníkem. Nádherný výhled na údolí Vipavy předpovídá vzrušující zážitek ještě předtím, než ucítíte vůni jídla.
Údolí Vipavy hraje v kuchyni důležitou roli. Je domovem ingrediencí a chutí, které šéfkuchař Tomaž transformuje do mistrovských děl. Průkopník pomalu vařeného jídla ve Slovinsku a slovinská kulinářská legenda stále vytváří nové talíře nebo, řekněme, sbírky jídel.
Jeho nabídky jsou harmonické a skládají se z nejlepších, nejčastěji místních ingrediencí. Některé z jeho výtvorů se setkaly s takovým souhlasem, že se staly téměř tradičními. Hovězí líčka vařená téměř 13 hodin, suchá jota (kysané zelí a bramborový guláš) a hovězí pečeně pečené v barrique, abychom jmenovali jen několik příkladů.
Tomaž Kavčič
Picasso slovinské kuchyně, který v nové vizi výjimečných pokrmů představuje špičkové ingredience a místní tradici.
Kavčič je čtvrtou generací rodinných kuchařů a jeho pokrmy vycházejí z dětských vzpomínek, odkazu jeho matky a babičky, respektu k tradici údolí Vipavy. Jeho dědeček ho učil o dobrých surovinách a Kavčič si je dodnes stále nakupuje sám. Připravuje je s velkou péčí a smyslem pro kreativitu, jejichž výsledkem je estetické umělecké dílo připomínající díla velkých kubistů. I když se hovězí polévka, jota, brambor nebo štrúdl rozeberou a poté se dají dohromady v úplně jiné podobě, chuť, která přijde jako první, zůstává originální.
Hravost dítěte se skrývá za vtipem energického Kavčiče, který svým hostům přináší úsměv a uspokojení.
Kavčič mimo jiné vynalezl techniku solného grilu, která pomocí přírody zachovala základní příchutě. Organizace JRE mu udělila ocenění za inovace v roce 2017 a v roce 2018 se umístil na 99. místě v žebříčku Best Chef Awards a mezi třemi nejlepšími kuchaři světa.
Je libo trošku svělého ginu?
Tomažova vášeň pro tvorbu nekončí u jídla. Jeho monologový gin se na Velké americké mezinárodní soutěži destilátů zařadil mezi osm nejlepších destilátů na světě. Je vyroben z nejkvalitnějších zrn a destilátů přírodních výtažků z plodů jalovce a vybraných bylin.