Degustace olivových olejů
Věděli jste, že i olivový olej se dá degustovat stejně tak jako víno? Možná vás to překvapí, a tak to pojďte vyzkoušet do malebného historického městečka Šmartno ve Slovinsku, nedaleko italských hranic. Oblast kolem něj je známá především produkcí vína, ale jeho poloha ho předurčuje také k výrobě olivového oleje - samozřejmě tradičním, ručním způsobem.
Tradice až z dob starého Říma
Tradice olivového oleje v oblasti Goriška Brda sahá už do dob starého Říma. Jeho pití je podle majitelky baru ve Šmartnu Tatjany Bašin zdraví prospěšné, sama ho konzumuje každý den a na žádném jiném tuku ani nevaří.
Na trhu je bohužel celá řada nekvalitních produktů, proto návštěvníkům vysvětluje, jak se dají poznat ty poctivé z kategorie virgin neboli panenské.
Středomořská strava byla zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a její součástí jsou neodmyslitelně také olivové oleje
S olivami je to podobné jako s vínem, existuje mnoho odrůd a oleje se vyrábí buď jejich smícháním, nebo čistě z jednoho druhu. Goriška Brda je prý navíc asi jedním z nejsevernějších a nejvýše položených míst, kde olivovníky rostou. Návštěvníci ochutnávají extra panenské olivové oleje, které se lisují za studena a teplota celého procesu nepřesáhne 27 stupňů Celsia.
Měřítko kvality olivového oleje
Měřítky kvality jsou pochopitelně adekvátní cena a chuť. Pokud si tedy chtějí lidé vybrat dobré oleje, musí je ochutnat. Při degustaci má být olej mírně zahřátý, stačí pohárek chvíli mnout v rukách.
Dalšími aspekty, které se zkoumají, jsou ovocitost, hořkost a kořeněnost (pálivost) nebo aroma. „Co se týče chuti, můžete tam cítit třeba zelená jablka, svěží trávu, ale olej musí být hlavně příjemný a vyvážený,“ tvrdí.
Degustace
Měřítky kvality jsou pochopitelně adekvátní cena a chuť. Pokud si tedy chtějí lidé vybrat dobré oleje, musí je ochutnat. Při degustaci má být olej mírně zahřátý, stačí pohárek chvíli mnout v rukách.
Dalšími aspekty, které se zkoumají, jsou ovocitost, hořkost a kořeněnost (pálivost) nebo aroma. Co se týče chuti, můžete tam cítit třeba zelená jablka, svěží trávu, ale olej musí být hlavně příjemný a vyvážený.
Samotné ochutnávání má také svá přísná pravidla, aby se chuť plně rozvinula. Olejem se musí nejprve „propláchnout“ celá ústa, aby zasáhl chuťové pohárky, a poté se srká skrz zuby, podobně jako tomu je při degustaci vína.
Při polknutí se rozvíjí hořkost nebo lehká pálivost. Kvalitní olej nemá vyčpělou a nevýraznou chuť, zároveň však není přehnaně hořký či nepříjemný, všechny aspekty musí být v harmonii.
Olivový olej - palivo pro tělo
Bez olivových stromů v Brdě to nejde. Olivová tyčinka je místní specialitou, dá se říci inovace, která značně přispívá k propagaci Brdy a slovinského olivového oleje po celém světě. „Produkce je butiková a kvalita špičková,“ chválí místní pěstitele oliv Tatjana Bašin.